تاریخ انتشار :چهارشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۰:۲۰
مدیر کل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان با بیان اینکه آب بنده های افغانستان مانع ورود آب به هامون پوزک شده است، گفت: تالاب هامون برای زنده شدن نیازمند 13 میلیارد متر مکعب آب دارد.
آب بندهای افغانستان مانع ورودآب به هامون پوزک/تالاب هامون برای احیاء نیازمند13 میلیاردمترمکعب آب است/مصرف بی رویه،وضعیت سفره های زیرزمینی
نیره پورملایی به مناسبت آغاز هفته محیط زیست با حضور در دفتر پایگاه خبری عصرهامون در خصوص مشکلات مدیریتی برای یک زن در جامعه اظهار داشت: مدیریت سختی های خود را دارد ولی همه سختی ها با برنامه ریزی مناسب و نیروی انسانی قابل حل می باشد.
وی با بیان اینکه رشته تحصیلی در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکترا محیط زیست بوده، افزود: تا کنون در مناصب مسئول آموزش، رئیس اداره محیط زیست انسانی، مشاور اجرایی اداره کل، معاون نظارت و پایش اداره کل  و عضو انتخابی شورای نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان خدمت کرده ام و عشق به این کار باعث موفقیتم شده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان در خصوص تصاویر منتشر شده در فضای مجازی از شکار حیوانات، افزود: طبق قوانین و ضوابط سازمان محیط زیست متولی صدور مجوزهای لازم برای شکار و صید است که در تمام مباحث طبق قانون پیگیری انجام می شود و در صورتی که به صورت غیر قانونی عملی انجام شود سازمان محیط زیست با آن برخورد می کند.
وی در ادامه تصریح کرد: از آنجایی که یک استان مرزی هستیم شاهد قاچاق پرندگان می باشیم که علی رغم نظارت ها تخلفاتی رخ می دهد و با متخلف براساس قوانین مربوطه برخورد می شود.
 
9 پرونده جرایم حفاظتی به مراجع قضایی ارسال شده است
پورملایی با اشاره به عکس های منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر تصاویر دلخراش شکار حیوانات اضافه کرد: با هماهنگی و تفاهمی که با پلیس فتا داشتیم 8 تا 9 پرونده در حال پیگیری است و به مراجع قضایی معرفی شده اند که این موارد به راحتی قابل شناسایی بوده اند.
وی با اشاره به اینکه 4 منطقه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست شامل پارک ملی، مناطق حفاظت شده، آثار طبیعی و  ملی و پناهگاه های حیات وحش است، خاطر نشان کرد:  درجه بندی، رتبه بندی و قوانین و مقررات حاکم بر این مناطق بر اساس مشخصات زیست گاه ها متفاوت است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گفت: در استان سیستان و بلوچستان 13 منطقه تحت مدیریت در استان داریم که از این تعداد 4 منطقه حفاظت شده، منطقه شکار ممنوع، پناهگاه حیات وحش و ذخیره گاه زیست کره هامون است.
 
آب بند های افغانستان مانع ورود آب به هامون پوزک
پورملایی در خصوص میزان کشفیات گونه های جانوری در استان گفت:  میزان کشفیات در سال های مختلف، متفاوت است و نمی توان با سال قبل مقایسه کرد و بگوییم چون کشفیات بیشتر است عملکرد ما بهتر می باشد بلکه زمانی می توانیم بگوییم خیلی خوب عمل کردیم که نظارت کافی و کامل داشته باشیم .
وی با بیان اینکه محیط زیست نظارت کافی را دارد اما نظارت کامل بستگی به وسعت منطقه و تعداد کم محیط بانان دارد، اضافه کرد: در استاندارد جهانی هر هزار متر یک محیط بان پیش بینی شده اما در کشور ایران برای هر 6 هزار متر یک محیط بان و این موضوع در استان ما با توجه به وسعت منطقه هر 30 هزار متر یک محیط بان است که این کمبود نیرو می طلبد تا این سازمان تلاش خود را مضاعف و مردم نیز در امر حفاظت با این سازمان مشارکت داشته باشند.
وی در ادامه با بیان اینکه در سال جاری بزرگترین محموله پرندگان زینتی را در سراوان کشف کردیم، اظهار داشت: یک هزار و 28 قطعه پرنده زینتی مورد آزمایش آنفولانزا قرار گرفت و سپس به مراکز مجاز تحویل داده شد.
پورملایی در خصوص خشکسالی های اخیر و میزان خسارت به بخش محیط زیست خاطر نشان کرد: تغییر اقلیم و افزایش درجه حرارت پیش بینی شده بود که تا سال 2030 دمای ایران یک تا دو درجه افزایش می یابد.
تالاب هامون برای زنده شدن نیازمند 13 میلیار د متر مکعب آب است
وی با بیان اینکه استان سیستان و بلوچستان یکی از استان های مستعد است که تغییر اقلیم را در شمال و جنوب استان مشاهده می کنیم، افزود: امسال تفاوت فاحشی را در افزایش دما مشاهده کردیم که افزایش نیم درجه ای هوا هم می تواند خیلی از پدیده های زیستی را مختل کند که این افزایش دما در استان روی محیط زیست جانواران و حیات وحش استان تاثیر گذاشته و بسیاری از گونه ها تعادل زیستگاه شان به هم خورده است که یک مورد آن به هم خوردن تعادل زیستگاهی تمساح پوزه کوتاه تالابی و حضور این جانور در هفته های اخیر در روستاها بودیم.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان ادامه داد: بسیاری از این تمساح ها برای تامین یک سری از نیاز های خود به روستاها می آیند که این نشان دهنده این است که تعادل اکولوژیکی زیستگاهی و اقلیمی آن ها تغییر کرده است.
 
مصرف بی رویه، وضعیت سفره های زیر زمینی را بحرانی کرده است
وی با بیان اینکه محیط بانان در منطقه در حال خدمت هستند و پس از تماس به محل مراجعه و گونه ها را در پشت سد پیشین منتقل می کنند، افزود: بیشترین میزان کشفیات امسال در ایرانشهر، سراوان و زابل بوده است.
پورملایی در ادامه در خصوص تالاب هامون اظهار داشت: حوزه آبخیز اصلی تالاب هامون افغانستان است و ما تنها 8 تا 10 درصد این حوزه آبخیز را داریم.
مدیر کل حفاظت محیط زیست بیان کرد: تالاب هامون وابسته به آب هیرمند است که از کوه های افغانستان سرچشمه می گیرد لذا مدیریت اصلی آن با افغانستان است.
وی با بیان اینکه تالاب هامون آیینه تمام نمای عملکرد محیط زیست است ، اضافه کرد: تالاب هامون در پست ترین نقطه یک حوزه ابخیز قرار دارد به همین دلیل هر اتفاقی در بالا دست بیفتد پایین دست تحت تاثیر قرار می گیرد، بنا براین تالاب هامون یک مدیریت اب های مرزی را لازم دارد.
وی با اشاره به تلاش های زیاد سازمان حفاظت محیط زیست برای احیای تالاب ، گفت: مهمترین اقدام تهیه کتاب مدیریت جامع تالاب هامون با مشارکت همه دستگاه های متولی بود که ارومیه به خاطر این طرح هر ساله اعتبار دریافت می کرد که به همت سازمان محیط زیست و دفتر ملی تالاب های ایران این طرح برای تالاب هامون نوشته شد و اکنون دراختیار همه دستگاه ها است.
پورملایی اظهار داشت: ثبت تالاب هامون به عنوان ذخیرگاه یونسکو در سال گذشته اقدام بین المللی مناسبی بود که جوامع بین المللی را روی این موضوع حساس کرد که مسئولیت کشورهایی که در این زمینه دخیل هستند را مشخص می کند.
کشف بزرگترین محموله پرندگان زینتی در سراوان
این مسئول با بیان اینکه همانقدر که مسائل محیط زیست ساده است سخت هم است، اضافه کرد: باید برای میزان آبی که وارد محیط زیست می شود برنامه ریزی کرد که در حال حاضر ما نمی توانیم با این میزان آب ورودی از کشور افغانستان تالاب هامون را مثل گذشته کنیم بلکه تالاب هامون برای پرآب شدن نیاز به 13 میلیارد متر مکعب نیاز آبی دارد.
وی با اشاره به میزان آب ورودی به منطقه اضافه کرد: این آب نیازمند مدیریت است که چاه نیمه یکی از منابع استراتژی آب می باشد و باید حفظ شود منتهی حقابه تالاب باید مناسب دیده شود و آب ورودی به تالاب را باید مدیریت کنیم که در این راستا لایرو بی های موثری انجام دادیم .
وی با اشاره به سد سازی ها و آب بندهای کوچک در کشور افغانستان اضافه کرد: امسال آب کمی وارد هامون پوزک شده است.
پورملایی در پاسخ به خبرنگار عصرهامون"برخی مطرح کرده اند که محیط زیست واقعیت ها را بیان نمی کند" ، اضافه کرد: محیط زیست واقعیت ها را بیان می کند ولی قبول نمی کنند ؛ یک سری از واقعیت ها باید قبول شود مثل کمبود آب که باعث مرگ ماهی ها می شود و وقتی جریان آب قطع می شود شرایط زیستی به شکلی می شود که دیگر شرایط برای آن فراهم نیست.
 
تعداد کم نیروی انسانی در محیط زیست استان
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان تصریح کرد: امسال دو کار مهم در حوزه زابل در حال انجام است که دو مکانی که سال گذشته بیشترین تخم گذاری ها و مرگ و میر در آنجا بود شناسایی و یک سری خاکریزها احداث شده تا ماندگاری آب بیشتر شود تا پرندگان به سن پرواز برسندو بتوانند منطقه را ترک کنند.
وی در خصوص گونه های در خطر انقراض در استان تصریح کرد: یکی از گونه های در معرض خطر تهدید تمساح پوزه کوتاه است که در خطر تهدید است.
وی ادامه داد: خرس سیاه آسیایی نیز یکی دیگر از گونه هایی است که تا کنون مشاهده نشده بلکه از روی آثار و علایم تا کنون 5 تا 7 خرس تخمین زده شده است با این حال به صورت دقیق نمی توان گفت.
پورملایی پلنگ و هوبره را از دیگر گونه های در خطر انقراض دانست و افزود: تا کنون 4 پلنگ با دوربین های تله ای مشاهده شده و 97 هوبره نیز مشاهده شده است که این پرونده ارزشمند بسیار شکار می شود.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان در خصوص حقابه اظهار داشت: در سال 47 حقابه ای بین کشور افغانستان و ایران بسته شده است که این حقابه براساس نیاز آبی تالاب نبوده بلکه حقابه ای دیپلماتیک بوده است که بین وزرای وقت آمده است و در زمان پر آبی تالاب منعقد شده است که با این حال افغانستان باز هم رعایت نکرده است.
وی اضافه کرد: سازمان محیط زیست و وزارت خارجه بارها مذاکراتی را با کشور افغانستان داشتند که یکی از مباحث مهم این دیدارها موضوع حقابه بوده است.
4 گونه جانوری استان در معرض خطر انقراض هستند
پورملایی با بیان اینکه خیلی از دشت های آبخوان سیستان و بلوچستان ممنوعه است، تصریح کرد: این دشت ها در حیطه اختیارات وزارت نیرو است که صدور حفر نیز با این وزارتخانه می باشد.
وی با بیان اینکه محیط زیست تنها آلودگی این چاه ها را پایش می کند، خاطر نشان کرد: در کارگروه های مربوطه نیز جایی را که افت شدید آب های زیر زمینی پیدا می شود و منابع اکولوژیکی به هم می خورد به متولیان اعلام می کنیم.
مدیر کل محیط زیست استان گفت: سفره های آب زیر زمینی یکی از منابع استراتژیک هر کشور است که در همه کشور ها تا 40 درصد استفاده می شود اما در کشور ما 85 درصد از این سفره ها بهره برداری می شود .
پورملایی با بیان اینکه  بازسازی سفره های زیر زمینی بسیار سخت است، اظهار داشت: با توجه به اینکه در کشور ایران بارندگی ها کاهش داشته است پر شدن این سفره ها بسیار زمان می برد.
انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcci1qo.2bqp08laa2.html
نام شما
آدرس ايميل شما