تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۳ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۰۶:۴۳
مجتبی میر گفت: مقاومت اعجاب برانگیز امام خمینی (ره) باعث شد که رژیم پهلوی با ادامه تبعید ایشان در ترکیه به اهدافش نرسد و در واقع محاسبات شاه وارونه از آب درآمد.
محاسبات رژیم پهلوی در تبعید امام (ره) به ترکیه وارونه از آب درآمد/مقاومت اعجاب برانگیز رهبر کبیر انقلاب؛ عامل خنثی شدن نقشه های شاه
مجتبی میر، کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به تبعید حضرت امام خمینی (ره) از ایران به ترکیه، در گفت و گو با عصرهامون بیان کرد: لایحه مصونیت قضایی نظامی آمریکاییان یا کاپیتولاسیون در نیمه دوم سال 43 مصوب و پس از آن رویارویی و تقابل امام (ره) با رژیم پهلوی وارد مرحله جدیدی شد.

وی ادامه داد: با وجود این که امام خمینی (ره) در منزل تحت نظر بودند و شرایط سخنرانی خیلی فراهم نبود، در اجتماع با مردم نطقی را در مخالفت با کاپیتولاسیون مطرح کردند و در این سخنرانی شاه را مورد حمله قرار دادند، این اقدام را منشاء فساد و دولت و مجلسین را که چنین موضوعی را به تصویب رساندند، فاسد دانستند و آمریکا را دشمن ایران خواندند.

به گفته این کارشناس، رژیم شاه در واکنش به این اتفاق به حربه تبعید متوسل شد و در 13 آبان نیروهای امنیتی در قم، منزل امام راحل (ره) را محاصره کردند و در نهایت رهبر کبیر انقلاب با هواپیمای نظامی از فرودگاه مهرآباد به آنکارا منتقل شدند و ساواک این موضوع را بدون اشاره به محل تبعید امام (ره) از طریق روزنامه اعلام کرد.

وی با تشریح دلایل این تبعید، افزود: با توجه به فضای مردمی که امام خمینی (ره) داشت که قیام 15 خرداد تایید کننده این مهم است، شاه نمی توانست به گزینه های دیگری مانند از میان بردن ایشان و دیگر موارد بیندیشد، از سویی با توجه به شجاعت و سازش ناپذیری رهبر کبیر انقلاب، تحت نظر قرار دادن ایشان در منزل شخصی شان خیلی نمی توانست مانع ادامه فعالیتشان شود، بنابراین تلاش کرد با تبعید امام (ره) به ترکیه ارتباطشان را با بدنه نهضت به طور کامل از بین ببرد.

میر اذعان کرد: حضرت امام (ره) تحت نظارت نیروهای ساواک و سازمان اطلاعات و امنیت ترکیه، وارد این کشور شدند و پس از  هشت روز اقامت در آنکارا به شهر بورسا انتقال یافتند و مدتی را در آنجا اقامت کردند.

بهترین استفاده از دشوار ترین دوران نهضت اسلامی

وی اضافه کرد: دوران تبعید امام (ره) به ترکیه از مقاطع دشوار و سخت تاریخ نهضت اسلامی به شمار می رود، در آن مقطع رژیم تلاش کرد که با قطع ارتباط رهبر این نهضت با ملت، از گسترش آن جلوگیری کند و نفوذ روزافزون امام خمینی (ره) در میان توده های مردم را کاهش دهد.

این استاد دانشگاه اذعان کرد: در این مدت تمام ارتباطات حضرت امام (ره) توسط نیروهای ساواک و سازمان اطلاعات و امنیت ترکیه کنترل می شد و به شدت رژیم سیاست قطع ارتباط امام (ره) با مردم را دنبال می کرد که به همین دلیل می توان گفت از دشوارترین دوران نهضت محسوب می شود، حتی مردم و مطبوعات ترکیه حق ارتباط با ایشان نداشتند.

وی عنوان کرد: زمانی که حاج آقای خوانساری می خواست با حضرت امام (ره) دیدار کند، ساواک برای این که محل اقامت ایشان در بورسا فاش نشود، ترتیب ملاقات را در استانبول داد و تمام صحبت هایشان را ضبط کرد.

به گفته میر، رژیم دنبال شکستن روحیه امام (ره) بود و ایشان را از پوشیدن لباس روحانیت منع می کرد، اما رهبر کبیر انقلاب سعی داشتند از این تبعید به عنوان یک فرصت استفاده کنند، به گونه ای که در یکی از نامه هایشان از سید مصطفی به عنوان نورچشمی یاد کردند و خواستند که کتاب های مکاتب و حواشی را برایشان ارسال کند، درخواست کتب فقهی در آن شرایط سخت، نشان دهنده این بود که ایشان رسالت دیگری بر عهده گرفتند و این دوران را بهترین زمان نگارش تحریر الوسیله دانستند.

وی تاکید کرد: سیاست شاه این بود که روحیه امام (ره) را تضعیف کند، اما نه تنها روحیه شان ضعیف نشد، بلکه از آن دوران به عنوان یک فرصت استفاده کردند.

هوشمندی رهبر کبیر انقلاب

این کارشناس افزود: هدف دیگر شاه این بود که علما و روحانیون برای بازگشت امام (ره) به ایران وساطت کنند تا بتواند در موضع برتری قرار بگیرد و ضربه ای به وجهه روحانیت بزند، اما رهبر کبیر با هوشمندی متوجه این سیاست شاه شده بودند، بنابراین در یکی از نامه هایشان نوشتند هیچ گونه وساطتی را نزد دولت برای بازگشتشان انجام ندهند.

وی گفت: در نهایت رژیم شاه پس از مدت زمانی سید مصطفی خمینی را نیز تبعید کرد که امام (ره) از وی پرسیدند که خودت آمدی یا تو را آوردند؟ فرزندشان وقتی گفت که وی را نیز تبعید کردند، امام فرمودند اگر خودت آمده بودی برمی گرداندمت، ایشان پس از سه ماه دوری از فرزندشان چنین موضوعی را مطرح کردند، چراکه نگرانی داشتند که مبادا برای دیدن پدر از دولت درخواست کرده باشند.

میر خاطرنشان کرد: مقاومت اعجاب برانگیز امام خمینی (ره) باعث شد که با ادامه تبعید ایشان در ترکیه، رژیم به اهدافش نرسد، از سویی بر خلاف خوسته شاه، امید امردم از ایشان قطع نشد و حتی این اقدام باعث افزایش محبوبیت امام (ره) در میان اقشار مختلف شده بود. 

 وی افزود: در نهایت پس از 11 ماه اقامت اجباری امام (ره) در ترکیه، با ورود ایشان به عراق، این نهضت بزرگ اسلامی مردم ایران وارد مرحله جدیدی شد.

انتهای پیام/
https://www.asrehamoon.ir/vdcipzazvt1apw2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما